מאת עפרה מהודר MSc
מוסמכת במדעי הרפואה
אפידמיולוגיה ורפואה מונעת
היום התפרסם מחקר חדש, אשר כלל מעקב אחרי מעל 350 אלף איש, בני 30 ומעלה, בדנמרק. מטרת המחקר הייתה לבדוק שכיחות הופעתם של גידולי מוח בקרב אנשים שהשתמשו בטלפון סלולארי. המחקר התפרסם בכתב העת הרפואי המוביל BMJ. בתקופת המעקב, כ- 17 שנה, הופיעו באוכלוסייה מעל 10,000 מקרים של גידולי מוח.
במחקר לא נמצא קשר בין שכיחות הגידולים או מיקומם לבין השימוש בטלפון סלולארי. החוקרים חילקו את הנבדקים לקבוצות שונות, לפי השימוש בטלפון סלולארי. אצל אנשים שהחזיקו בטלפון כזה מאז 1995 (16 שנים) שכיחות הגידולים לא הייתה גדולה מזו שאצל האנשים שהחזיקו בטלפון פחות זמן. גם כשנקודת הייחוס הייתה 10 שנים של סלולארי, לא היה הבדל בשכיחות הגידולים (גליומה, מנינגיומה). לא נמצא קשר גם בין תדירות השימוש במכשיר לבין הסיכון לסבול מגידול. זה המחקר הגדול ביותר שנערך עד כה בנושא הזה.
אבל, רגע, בעצם כבר אמרתי לכם את זה.
ולמי שתוהה למה אני משתמשת בניסוח הפתלתל "במחקר לא נמצא קשר בין X ל- Y" במקום להגיד פשוט "המחקר הוכיח שאין קשר בין X ל- Y": זה כי אי אפשר להוכיח שאין. אפשר רק להוכיח שיש. אם לא מצליחים להוכיח שיש קשר בין X ל- Y, אז אומרים "לא נמצא קשר בין X ל – Y". זאת בדיוק הלוגיקה שעומדת מאחורי הביטוי "לכו תוכיחו שאין לכם אחות".
BMJ 2011; 343:d6387
לקריאה נוספת: